Bir varmış bir yokmuş. Evvel zaman içinde kalbur saman içinde hayvanlar kasabasında Maya ve Tarçın adında iki sevimli kedi yaşarmış. Maya çok düzenli ve temiz bir kediymiş. Kıyafetlerini her zaman katlar ve dolabına özenle yerleştirirmiş. Oyuncaklarıyla oynadıktan sonra da yerlerine koyar, odasını hep temiz tutarmış. Tarçın ise Maya’nın aksine çok dağınık ve kirli bir kediymiş. Kıyafetlerini katlamaz, odasını hiç temizlemez ve eline ne geçerse oraya buraya atarmış.
Annesi, Tarçın’ı bu konu için ne kadar uyarsa da Tarçın annesini umursamazmış. Annesine; “Ben bu halimden oldukça memnunum anne, ben düzenli ve temiz olmayı sevmiyorum. Ben bir oyuncağımı aradığım zaman hemen bulmalıyım, çekmeceleri açarak oyuncağımı aramak için vakit kaydedemem. Oyuncağım gözümün önünde olmalı.” Diyormuş. Annesi de;
“Tarçın, odanı ve eşyalarını toplamak senin görevin, benim değil. Dağınık bir oda içerisinde nasıl rahat edebiliyorsun ve aradığın eşyaları bulabiliyorsun anlamış değilim. Neyse, bundan sonra sana asla karışmayacağım, ister odanı topla, ister toplama. Ne istiyorsan onu yap.” Demiş. Tarçın’ın da istediği buymuş. “Oh be! Artık kurtuldum, yaşasın!” Demiş. Maya ve Tarçın, aynı okulda ve aynı sınıftalarmış. Öğretmenleri hafta sonu kostümlü bir partinin olacağını ve o gün her öğrencisinin istediği kostümü giyebileceğini söylemiş. Bizim Maya ve Tarçın’da çok sevinip gün saymaya başlamışlar bile.
Günler birbirini kovalamış ve beklenen gün gelip çatmış. Maya, balerin kostümü giymiş, saçlarını özenle taramış ve toplamış. Anne ve babasıyla birlikte partinin yapılacağı salona gitmişler. Tarçın ise polis kostümü giymeye karar vermiş. Heyecanla odasına gidip dolabını açmış ve o en sevdiği mavi gömleğini bulmaya çalışmış. O da ne! Gömlek yerinde yokmuş. Koşarak mutfakta olan annesinin yanına gitmiş ve annesine;
“Anne! Mavi gömleğim nerede?” diye sormuş. “Nereye koyduysan oradadır, ben nerden bileyim.” Demiş annesi. Tarçın’ın aklına annesinin, ona en son söylediği sözler gelmiş ve o an kendi başının çaresine bakmaya karar vermiş. Odasına geri gelmiş ve beyaz kırış kırış olan bir gömleği giymiş. Lacivert pantolonunu bulamadığı için de, beyaz bir pantolon giymek zorunda kalmış. Babasının ona hediye ettiği polis şapkasını da bir türlü bulamamış. Çoraplarını da eşleriyle birlikte düzenli bir şekilde çekmecesine koymadığı için her iki ayağına da değişik renkte çoraplar giymiş. Kirli saçlarını da elleriyle üstten düzelttikten sonra artık partiye gitmek için hazırmış. Annesiyle birlikte partinin yapılacağı salona gitmiş. Tarçın salona girdiği an, bütün arkadaşları aynı anda Tarçın’a bakıp gülmeye başlamışlar. Dağınık ve kirli saçlarıyla, renkli çoraplarıyla ve kırışık gömleğiyle, gerçekten de çok komik gözüküyormuş. Üstelik arkadaşları onun hangi kostümü giydiğini bile anlayamamışlar. Çünkü; mavi gömlek yerine beyaz gömlek giymiş, şapkası ve kravatı yokmuş ve pantolonunun rengi de çok alakasızmış. Tarçın, çok utanmış ve bir köşeye geçip, diğer arkadaşlarını uzaktan izlemiş. Herkes ne kadar temiz ve güzel giyinmişlerdi. Maya ’ya baktı. Maya, o balerin kostümü içinde neşeli bir şekilde dans ediyormuş. Kimse Tarçın’la oynamak istememiş. Bu duruma çok üzülen Tarçın, annesine; “Ben buradan çok sıkıldım, eve gitmek istiyorum anne.” Demiş ve birlikte eve gitmişler.
Tarçın eve gelir gelmez odasına gidip ağlamaya başlamış. O sırada odasına annesi girmiş ve Tarçın’la konuşmaya başlamış. “Yavrum, bugün ne kadar üzgün ve mahcup olduğunu gördüm. Bunca zaman seni uyarmamın, temiz ve derli toplu olmanı işte bu yüzden istiyordum. Bir gün, bu durum yüzünden çok üzüleceğini biliyordum.” Demiş. “Haklısın anneciğim, ben sanmıştım ki eşyalarım gözümün önünde olunca onlara hemen ulaşabilirim, fakat hata yapmışım tam tersine pis ve dağınık bir kedi olmuşum. Bugün bu parti olmasaydı, ben bu gerçeği asla göremeyecektim. Bundan sonra bir karar aldım. Temiz ve düzenli bir kedi olacağım. Önce odamı temizlemekle başlıyorum, ardından kıyafetlerimi ve çoraplarımı düzenleyeceğim. En son da oyuncaklarımı toplayacağım.” Demiş. Annesi, Tarçın’ın bu söylediklerine çok sevinmiş ve ona kocaman sarılmış. Bu masal da burada bitmiş. Bir başka masalda görüşünceye dek kendinize çok iyi bakın çocuklar. İyi uykular.
Uzun Masal okumayı seviyorsanız Uzun Masallar kategorimizi inceleyebilirsiniz.